Hur en lyssnar på radioteater

Efter inlägget om radioteater och skrattmänniskan har vi fått frågor om hur man bäst lyssnar och hittar radioteater. Som det redan har sagts så tycker vi att radioteater är en doldis värd att uppmärksammas för deras bredd i repetoar och välgjorda gestaltningar. Därför kommer här ett inlägg med praktiska tips för hur en navigerar genom denna värld. 

Nästan all radioteater som kommer ut i Sverige görs av Sveriges Radio. Programet heter vad det är: Radioteatern. För unga: Unga Radioteatern. Radioteatern har (med undantag för vissa veckor) 2 premiärer i veckan. En som är lite längre, på ca en timme, och tendera att vara en adoption på en klassiker eller på annat sätt kändis. En som är på ca en halvtimme och är oftast nyskriven och mer nutidsbunden. Vill ni lyssna på hederlig liveradio så gäller följande tider: Fredag 19:03 med repris söndag 20:03, och lördag 13:30 med repris måndag 19:03.

Själv använder jag appen Podcaster, där jag genom att prenumerera på SR Radioteatern får alla pjäser som läggs ut som pod direkt i mobilen. Lätttillgängligt och det blir som förslag på bra lyssning. Gillar skarpt att ta promenader eller brodera medan jag lyssnar för att verkligen komma in i världen. Känner ofta att radioteater kräver mer av mig som lyssnare än andra radioprogram så brukar undvika att ha det på som bakgrundssällskap då jag uppslukas av det så mycket. 

Tyvärr kommer inte all radioteater på pod än. Detta har att göra med rättigheter och sånt. Det har blivit bättre och mer och mer läggs ut för nerladdning. Om du vill vara säker på att du inte missar din favorit så gå in på sverigesradio.se och klicka dig in på Radioteatern där de lägger ut varje föreställning i 30 dagar efter premiär.

Är du förbi Stockholm och mellan 10-15 (andra åldrar är också välkomna i mån av plats) så har Unga Radioteatern ett samarbete med Stadsteatern i Skärholmen. De bjuder in till lyssningslounge, du får ett par hörlurar med vald föreställning, en hängmatta och lugn och ro att lyssna och upptäcka. 

Extra spänande just nu är att Unga Tur i Stockholm startar en fri radioteater med första premiären under våren 2014. De ger "Mästaren och Margaritha" i berabetning som första premiär. De har inte än lagt ut hur de kommer spela sina föreställningar eller lägga ut dem men håll utkik på ungatur.se. Allt jag sett där på scen har varit exprimentellt, tänkvärt och hög kvalité så jag förväntar mig inget mindre nu heller. 

Lycka till med alla nya upptäckter ni har framför er. Njut, Radioteatern gör vilken lat sommardag mer spännande. 

Tips med nyskrivet

HETT TIPS!!
Ikväll kl 19.00 på Dramalabbet läser Biskops Arnös avgångsklass nyskriva verk för film, TV och teater. Jag var där nu vid 12 och lyssnade - oerhört intressanta texter som gav mig otrolig mersmak och min tro för det nyskrivna ordet har bara tilltagit. Så gå dit, drick ett glas vin och njut! 

/Linn 

Den Svenska Björnstammen på Gröna Lund

Jag föll handlöst för Den Svenska Björnstammen när jag hörde deras singel "Vart jag mig i världen vänder" för första gången. Jag kunde inte sluta lyssna på den. Den blev som en drog.
När de i torsdags kväll, den 8 maj, uppträdde på Gröna Lunds stora scen kände jag hur den känslan återigen väcktes till liv.

Den Svenska Björnstammen består av ett konstnärskollektiv. Ut i fingerspetsarna. Det är som om de bodde på scenen, det är som om de ger mig en glimt in i deras hem. Ingenting känns nämligen så planerat. Och ribban sätts redan med första låten då Åke Olofsson presenterar den med fel titel. Resten är bara kärlek vilket är deras motor, liksom den energi som hela scenen brinner av. De hoppar och skuttar, råkar trycka på någon tangent på keyborden mitt emellan två låtar, pratar osammanhängande och i mun på varandra. Men det är som om allt det där är förlåtet. De är ursäktade för alla sorts misstag och snedsteg. Regnet som duggar ner förhöjer gemenskapen av den skaran som står framför scenen och skriker sig hesa. Jag tänker på förra gången de spelade här, hur mycket mer människor här var då. Den nya plattan har inte fått alls lika stort genomslag, men jag märker en tydlig mognad. Den känns mer genomtänkt och finslipad. Jag säger inte att jag tycker att den är bättre än deras tidigare låtar, men jag hittar en annan sorts fristad däri.
Förra gången spelade de 45 min här på Gröna Lund. Ikväll spelar de 15 minuter längre. Det är som om de vill avsluta när vi inte blivit riktigt mätta, att vi ska gå hem och sätta på deras platta för att vi inte fick nog på spelningen. De vill lämna oss gapande efter mer. Och det lyckas de med.




/Linn och Sofie

Ägd





Efteråt var jag alldeles torr i munnen, trots mitt glas med vin. Jag hade ont i mina kinder och kände mig trött i mungiporna. Men det är väl precis så det ska vara och kännas efter 1 tim och 40 min med Fredrik Lindström och Henrik Schyffert på scen.
"Ägd" är en liten lektion i ekonomi. Om vad pengar kan göra med en människa, om konsumtion, tillväxt och efterfrågan. Fast så klart med många roliga anekdoter och kuriosa. På ett ganska fantastiskt sätt får de mig att efter föreställningen, och en hel del gånger under, fundera över mitt egna sätt att hantera pengar. Ingenting är billigt, upprepar dem. Ingenting är gratis. Det är alltid någon annan som får står för den kostnaden, även om det inte är du just för stunden.
De tar sig själva många gånger som exempel och hänvisar till deras "nyrikedom". Hur en viss ångest föds i och med att inkomsten ökar. Det dåliga samvetet. Hur man ska hantera sina pengar på ett bra sätt utan att bli dömd av omgivningen.
Det handlar också om vårt sociala liv, om förväntningar och tjänster och gentjänster. Att en inbjudan till en middag senare kan ge ett tvång att bjuda tillbaka. Att "jag älskar dig" kräver ett likadant svar tillbaka, för hur blir känslan annars?
De pratar om komplimanger, och hur vi ljuger vita lögner till våra barn efter uppträdanden som kanske inte var så bra, men där vi annars framstår som elaka om vi inte uppmuntrar och säger "vad fint, vad bra ni var". Vad får det för konsekvenser? Ska vi bli lite mer ärliga? Kan barn hantera det?
Innan de går av scenen öppnar de en flaska champagne. Jag tror inte det skulle kunna funka med några andra än just dem två. Och när jag tror allt är slut dyker två barn upp, utklädda till svampar. Vi ska nu få se den för föreställningen som inte var så bra, men som vi, när det gäller barn, måste tycka är bra. Med Elton Johns låt "Your song" som melodislinga sjunger de för oss om våra lögner, frågar oss om vad vi egentligen tycker, krav på julklappar och att vår jord egentligen inte räcker till om vi skulle fortsätta som vi gjorde. Men den här föreställningen är inte dålig, jag behöver inte ljuga - ett bättre avslut hade jag inte kunnat förvänta mig och när jag går därifrån känner jag mig upprymd, glad inför framtiden, trots att jag vet att allt, liksom romarriket, kommer att gå under en vacker dag.


"Ägd" spelas på Rival i Stockholm fram till den 21 september innan den drar ut på turné och avslutas i Malmö den 6 december.

/Linn



Biblioteket och jag tipsar

Snodde till mig lite koncentration och wifi från Kungsholmens Bibiliotek idag. På väggen ut upptäckte jag en affisch med Sanna Hartnor och Hamnen överst i en rad av debutanter. Stockholms stadsbibliotek annordnar en debutantbar den 14 maj mellan 18-21 på Södra Teatern. Lätt något för mig och alla andra litteraturnörds i Stockholm. Själv hoppas jag på att ännu en gång få höra Sanna formulera en cykelbanas tankar och betongens estetik. 
 
https://biblioteket.stockholm.se/kalender/debutbar-p%C3%A5-s%C3%B6dra-bar
 
Vill ni veta mer om Hamnen så titta tillbaka till mars där jag recenserar diktsamlingen. 
 
 
 

kultur genom andra medier

Sofie tipsade för någon vecka sedan om radioteatern och dess magiska värld. Att för de som inte kan ta sig eller bor i Stockholm så finns det andra medier att tillgå. Därför kom jag att tänka på dessa podcaster som finns. Jag kan tycka det är ganska skönt att få ett break mellan all musik som hela tiden går på repeat i hörlurarna och faktiskt lyssna till två eller flera människor som diskuterar allt mellan himmel och jord.
Jag har ambitioner att ta mig an flera podcast, något som framför allt lockar är P3 dokumentär som gräver i och fördjupar sig i oerhört intressanta ämnen. Dock har jag för tillfället enbart en podcast i mitt arkiv och det är Filip och Fredriks. Oj vad jag älskar att höra deras ljudliga och ärliga diskussioner kring de små ämnena, och många gånger sitter jag och skrattar högt på tunnelbanan när de berättar om något de varit med om eller hur deras tankar cirkulerar kring värdsliga ting. En podcast som får mig att kunna släppa världen omkring mig och få gå in i en bubbla ett tag - det är otroligt skönt där inne! 
Den 5 juni ska jag och en kompis gå på deras 200:e podcast som framförs live i Globen. Den kommer inte att spelas in så enda sättet att få höra den är att vara där. Det såg jag som en självklarhet och jag vet att det kommer att bli en helt fantastisk kväll!

Ikväll ska jag på en helt annan grej, jag ska nämligen gå och se "Ägd" på Rival med Schyffert och Lindström. Mer om detta kommer i morgon.

/Linn