Into the woods


Jag brukar inte gilla musikaler, i alla fall inte på film. Det kan oftast kännas överdrivet och lite för teatraliskt för min smak. Ändå valde jag att gå på förhandsvisningen av Into the woods som visades igår på biograf Park. Och den förvånar mig att vara bättre än vad jag trodde.
Rob Marshall, regissören, har baserat filmen på en musikal av James Lapine och Stephen Sondheim där flera av Bröderna Grimms sagor har flätats samman så som Rödluvan, Askungen, Rapunzel, och Jack och bönstjälken m.m., men där grundstoryn är någon annan.

Ett barnlöst par tvingas ut i skogen för att försöka häva en förbannelse som en häxa för längesedan lagt över deras hus och som gör att de inte kan få något barn. Häxan vill att de inom tre nätter hämtar henne en ko vit som mjölk, en kappa röd som blod, en sko ren som guld och en hår gult som majs. Och det är här de andra sagorna flätas in och de alla möts samman i skogen. På ett eller annat sätt måste de ge sig in dit för att ta sig an sina problem. Lösningen finns där inne, men också de många prövningar de råkar ut för. Och de prövningar inträffar då Rödluvan, Jack, Askungen och Rapunzel stöter på det barnlösa paret. 

Det som får mig att fatta intresse är den underliggande humorn som driver med karaktärerna. Speciellt de två prinsarna som i en scen överdriver ångesten kring deras försvunna kärlekar, Askungen och Rapunzel, och där båda försöker övertyga varandra om att just deras förtvivlan är den värsta. Men även kvinnorna får visa upp denna sida; Rapunzel som grimaserar och gnyr av smärta då hennes mor klättrar upp i tornet med hjälp av hennes långa hår; Askungen som vid ett tillfälle erkänner att hon hjärna hjälper till med hushållet och att hon faktiskt vid vissa tillfällen gillar att städa. 

Det eleganta i sagorna har suddats ut, de lyckliga sluten behöver inte innebära att prinsen och prinsessan får varandra eftersom familjer kan se ut hur som helst, och lösa trådar behöver inte alltid sys ihop. Några dör under färden, så som livet fortgår är det bara att acceptera. Kanske skulle alla sagor må bra av att får röra runt i varandras innersta hemligheter.

Titel: Into the woods
År: 2014
Regissör: Rob Marshall
Biopremiär: 1 april 2015

/ Linn


En öppen förklaring utan ursäkt

Det fanns en tid då jag nästan slogs mot Linn för att få lägga upp nästa helsida på bloggen. När många av mina sms-konversationer bestod av: "hallå, du måste se det här"/"har du sett den där"/"jag fattade inte den där" och minst två kvällar i veckan bestod av teater/bio/museum. Och under dagarna njöt jag i hemlighet av att riva mitt hår för att karaktärer eller intriger inte gick ihopa i egna manus.
 
På ett visst sätt saknar jag den tiden. Ibland känns det som jag går under om jag inte får uttrycka mig. Ibland känns det som jag går under om någon inte uttrycker något inför mig. Men mest känns det som hjärnan och kreativiteten står på standby efter drygt tre månaders amningsnätter, bajsblöjer och ljuvlig existensiell kris. Med andra ord: jag är heltidsupptagen med att vara mamma. 
 
Ändå - för nån vecka sedan passerade min dotter tre månader och med det vettighetsgränsen. Det är nämligen så att de första tre månaderna är ett barn mer ett kryp, mamman lever i baby blues och jag känns förflyttat till något utanför sig själv. Ett barn, ett barn, ett barn! Men som sagt, vi har nu passerat vettighetsgränsen och i smyg maler min hjärna vettiga tankar igen och formar en längtan till att skriva. Och då är det dags för bloggen, så klart.
 
Därför kommer mina inlägg den närmsta framtiden beskriva kultur insupen på armslängs avstånd. Jag gissar att det kommer handla om radioteater, litteratur läst på min läsplata (jag är evigt tacksam för att O. gav mig den i födelsedagspresent), instagramkonst och Netflix utbud. Orkar jag, vågar jag, kommer jag också skriva av mig om mitt stundande frilansliv. För där står jag inför språnget och väger fram och tillbaka, från häl till tå, redo men feg att ge mig ut i teaterlivet. Kanske att jag också tar vissa ställningstaganden inom barnkläder-, söthetshets- och barnböcker-sfären.
 
Och för er som undrar vem hon är som orsakat denna förändring: 
 
 
 

Höstens bästa musik

Jonas Persson har gästbloggat hos oss förut och ger oss här åter igen tips på bra musik, nu med hösten som gick i åtanke. 


1. Blackberry Smoke - Ain't got the blues
En gång på sensommaren på Bengans var det så bra bra musik i högtalarna att jag var tvungen att gå upp och fråga vad det var. De sa Blackberry Smoke. Jag hade aldrig hört namnet, men lade det på minnet. Direkt såg jag att de hade en kommande spelning i Göteborg. Givetvis skulle jag gå dit. Jag började lyssna mycket på deras material och fastnade direkt för den här bluespärlan.

2. Veronica Maggio - Va kvar
Ett av de bästa public service-programmen om musik som SVT har är "Dom kallar oss artister". Ett av säsongens avsnitt handlade om Veronica Maggio. Efter en lång dag med TV-teamet i Oslo, med avslutande konsert, spelade hon och gitarristen den här låten live i turnébussen för tv-kamerorna. Trots att hon borde varit jättetrött sätter hon låten prickfritt. Där växte min Maggio-fascination ännu ett par steg. En grym artist och grym låt. Det framförande finns nog på svtplay för den som vill se.

3. Nicklas Lind - Samma, samma
I tidningen Sonic omnämndes han som en doldis som förtjänar mer uppmärksamhet. Jag gav honom en chans och fastnade direkt för den här låten. Superfin pop.

4. Allen Stone - Sleep
I somras var jag i Rotterdam på North sea jazz-festival. Den är helt enormt stor med musik på tretton scener samtidigt. Jag kom förbi en scen där Allen Stone spelade. Jag visste inget om honom, men han hade en skön hippie-soul-stil. Han förtjänar också att bli större.

5. Damien Rice - The greatest bastard
Hösten lämpar sig för singer-songwriters. Damien Rice är bättre än alla andra. Nya plattan aspirerar på att vara årets bästa album. Med små medel och tio stycken perfekta poplåtar håller han lyssnarna kring sitt finger hela tiden. Världsklass!

6. Orup - Magiker
Så mycket bättre hör också hösten till. Orup har bland annat gjort en jättefin tolkning av Amanda Jenssens "The Illusionist".

7. Perssons Pack - Fribacka väg
I början på hösten kom nyheten om att Perssons Pack ska lägga ner bandet efter 25 år och de skulle ut på en sista turné. Givetvis vill jag vara där då. Före konserten kunde jag inte så mycket om deras katalog, men på konserten fastnade jag för denna visa om att lämna småstaden. För det enda som växer där är ju kyrkogården. Det bor så mycket längtan i den här refrängen.

8. Amason - Ålen
En av Sveriges doldisar är Amanda Hollingby Matsson. Hon har haft olika artistnamn som Hajen, Jaw Lesson och Idiot Wind. Nu sjunger hon i Amason. Jag älskar hennes röst!

9. Kings of Convenience - Toxic girl
Den här låten har en rent fysisk effekt på mig. Jag vill kramas när jag hör den. Galet bra låt!

10. Jose Gonzalez - This is how we walk on the moon
En annan singer-songwriter av världsklass är Jose Gonzalez. Här gör han en cover på Arthur Russells låt. Den passar Jose perfekt.

11. Leonard Cohen - A Street
Den andra personen här som aspirerar på titeln "Årets album" är Leonard Cohen. Rösten, pratsången, texterna, nerven. Jag sitter som förtrollad här med. Bara en mästare kan åstadkomma något som är så här bra. Leonard är 80 år gammal, men har aldrig slutat sträva mot att göra den perfekta låten.

Låtlistan: http://l.facebook.com/l/GAQG12XXqAQFAY45rq9vr4A_yF9cQ9mAGG0ii7eztflkXmw/open.spotify.com/user/jonpe974/playlist/2jdhIVsE7QbJiVb2CNdRGl
Höstmusik 2014
open.spotify.com