En oförglömlig värld




Det börjar från början, med Sokrates och Platon, och fortsätter fram till Freud och Sartre. Sofie får lära sig om filosofins uppkomst och att man inte kan lära sig något nytt om man inte kan sin historia. Varför lever jag? Vart kommer jag ifrån?
Sofie finner sig ganska snabbt i den nya tillvaron där brev från en filosofilärare dyker upp i hennes brevlåda eller blir levererade av hunden Hermes. Hon anpassar sig och börjar liksom filosofin fråga sig själv om livet och hur allting fungerar. Men det är inte bara brev från filosofiläraren som dyker upp utan även födelsedagshälsningar från en pappa som jobbar som FN-soldat nere i Libanon. Fast hans brev är inte menade åt Sofie utan åt hans dotter Hilde. Hildes namn dyker upp lite varstans i Sofie liv. När Sofie till slut får träffa sin lärare, Alberto Knox, råkar han vid vissa tillfällen kalla henne för Hilde istället för Sofie. Dessutom fyller Sofie och Hilde år på samma dag.
Det visar sig att Hilde lever i ett parallellt universum. Eller vem är det egentligen som lever och vem är det som har fantiserats ihop? Hilde får en bok av sin pappa skriven just om Sofie. Men Sofie lyckas ta sig ut ur boken genom att lura dess författare. Tillsammans med Alberto träffar hon på andra figurer som också klivit ut ur bokens hårda pärmar och fortsatt sitt liv på annat håll. Om man bara vill så finns det ingenting som är omöjligt, inga frågor som är för dumma och inga svar som är helt och hållet sanna.

Vad är egentligen verklighet och vad är fiktion? Och behöver vi veta svaret?
Filosofins outgrundliga vägar låter oss aldrig finna det rätta svaret utan ber oss istället att hitta vår egna sanning. Det som är sant för dig behöver inte nödvändigtvis vara sant för någon annan. Alla upplever vi vår verklighet på olika sätt, vi lever våra liv på olika håll och hur vi väljer att se på livet är helt upp till oss. 

Titel: Sofies värld
Författare: Jostein Gaarder
Utgivningsår: 1991
Bokförlag: Raben & Sjögren

/Linn