All Is Lost



Titel: All is lost
Manus: J.C. Chandor
Regissör: J.C. Chandor

I brevet är allt redan förlorat. Han ber om förlåtelse att han inte klarade det, att han misslyckades, att han gjort dem besvikna.
Men vi är inte där ännu. 

Han råkar köra på en stor container som har hamnat i vattnet. Båten fylls med vatten, men han lyckas laga hålet. Fram tills hit verkar allt ha gått bra.
Hur länge har han varit iväg?
På båten har han en radio där han lyckas få iväg ett SOS-meddelande. Han vill få tag på någon som kan hjälpa honom. Det blev inte som han hade tänkt sig.
Hur hade han tänkt sig livet på havet?
De kraftiga oväder som drabbar båten får stå för hela hans känsloliv. Han slängs i vattnet flera gånger där vi får se honom kämpa för att komma tillbaka upp till vattenytan. Båten välts uppochner men lyckas även den komma till rätta. Det är i utmaningarna han kommer till liv.
Via en karta navigerar han, kryssar sin rutt. Separation Zone. Han närmar sig Madagaskars vatten. Vart är han på väg?

Havets ilska gör att han får fälla upp sin livbåt och likt en hund töja den efter sin segelbåt. Han förpassas dit, vill egentligen inte behöva lämna sin trygghetszon. När han vaknar upp ser han hur hans följeslagare ligger i spillror och han tvingas ta det svåraste beslutet hittills och släppa taget. Nu är allt han har kvar den gula livbåten.
Tills nu har vi alltid legat intill honom, varit med honom i vattnet och aldrig lämnat hans sida. Ensam i sitt nya hem får vi för första gången se honom från den vinkling som visar verkligheten - övergiven och helt utlämnad till havet.

Nya stormar kommer och plötsligt känns allt som en kamp. Det är när han ligger på golvet i båten och håller för öronen som även vi blir skonade från oljuden runt omkring och istället hör musik. En lättnad infinner sig. En liten tunn linje skiljer oss från honom för första gången under filmen och vi kan ta ett steg bakåt. Men han är fast. När han även får problem med vattnet han ska dricka låter han äntligen sin frustration över situationen få utlopp.

Ett stort skepp glider förbi, förgäves försöker han få deras uppmärksamhet. Han tänder till och med en eld, men allt är försent. Ödet har hunnit ikapp honom och till slut brinner hela hans båt.
Han får kasta sig i havet, låta vattnet ta över. Medan han sjunker; en ring av eld cirkulerar på vattenytan.
Och där - där kommer en båt.
Eller?

Han simmar upp mot ytan. Han simmar upp mot ljuset.

/Linn

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback