Prisoners



Titel: Prisoners
Manus: Aaron Guzikowski
Regissör: Denis Villeneuve


Annas röda visselpipa är borta. Det är viktigt, som Annas pappa Keller brukar säga, att "vara redo". Anna och hennes kompis Joy bestämmer sig därför att leta reda på den och springer ifrån deras Thanksgivingmiddag hem till Anna.
Efter det är de bara borta.
Alex Jonen, en kille med förståndshandikapp, blir misstänkt. I förhörsrummet, upptryckt mot väggen, ser han mest rädd ut. Men det är något som inte stämmer.

I brist på bevis släpper de Alex hem till sin faster. Keller, som är övertygad om att Alex vet mer än han säger, förföljer och kidnappar honom. Kellers egna jakt efter barnen tar fart och övergår till något helt annat. En misshandel börjar där Alex förblir tyst. Men Keller har bestämt sig, Alex är skyldig. Moralfrågorna hopar sig inom mig; hur långt får man gå för att ta reda på sanningen? Och när det gäller ens barn - är allt tillåtet då?
Misshandeln blir bara mer och mer brutal. Joys pappa Franklin invigs i Kellers tillfångatagande och vacklar mellan att själv delta till att vilja släppa Alex.
Keller vägrar ge upp, och när Alex fortfarande inte sagt något bygger han en torteringskammare.

Emellanåt besöker Keller Alex faster Holly där Alex bor. Han försöker lista ut vart Alex kan ha gömt barnen, men allt han möter i Holly är gåtor. Hon berättar om sin man som inte finns kvar längre och om ormar som en gång skrämt Alex till tystnad
I torteringskammaren är Alex för det mesta tyst, men så nämner han en labyrint. Och att han inte är Alex Jones, utan att han bara ville leka. Stärkt av sin övertygelse om att Alex på ett eller annat sätt vet vart barnen är, trots att han mest bara pratar i gåtor, åker Keller frekvent till Holly för att ta reda på mer, utan att veta hur nära sanningen han befinner sig. I ett sista besök blir Keller själv tillfångatagen av Holly. Hon skjuter honom i benet och tvingar honom ner i en grop i marken som hon sedan gömmer genom att ställa en bil ovanpå.

Loki, polismannen som vid sidan om Kellers egna sökande, har kommit fram till samma slutsats som Keller och åker därför i precis rätt tid ut till Holly innan hon hinner avsluta Annas liv. Alla hamnar de på sjukhus och i tidningen rubriceras Keller som försvunnen. Loki åker tillbaka till Hollys ägor där teknikerna är i gång med att finkamma stället. Kvällen nalkas och de beger sig därifrån för att fortsätta dagen därpå.
Men innan Loki hinner lämna stället är det något som fångar hans uppmärksamhet - någonstans nära, men ändå långt bort, hör han en svag vissling.
Som om den kom från en visselpipa.

/Linn

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback