The Wolfpack




Ett år fick de gå ut nio gånger. Ett annat år en gång. Ett särskilt år fick de inte gå ut alls.

De är sex bröder och en syster. Tillsammans växer de upp i en lägenhet på Lower East i New York, men släpps sällan ut av sin pappa. Allt de har är varandra. Och filmerna.
Den ena brodern berättar om hur de skriver ner alla repliker i filmerna och skapar sina egna manus. Hur de går in i rollkaraktärerna och spelar upp filmerna tillsammans. De skapar en egen tillflykt dit de kan försvinna när de inte orkar med sin egna verklighet längre. Pulp Fiction, Gudfadern, Reservoir Dogs. När livet blir för påfrestande har vi alla vårt sätt att ta en paus. Detta är deras. 

Pappa Oscar fascineras av Hare Krishna som hade tio barn med var och en av sina fruar. Han vill skapa en egen liten stam, ett eget samhälle. Han vill skydda dem från den hemska världen utanför med droger och kriminalitet. Han ser sig själv som Gud, att han vet allt och att han är bättre än alla andra. Han vill att de ska lära sig att bli sina egna utan samhällets krav och påfrestningar.
Mamma Susanne vill något annat egentligen. Hon pratar om att kunna springa fritt på en äng, att ha nära till skog och mark. Att det var det hon ville för sina barn. Och så blev det något helt annat.
Oscar vägrar arbeta då han anser att regeringen är korrumperad. Deras inkomst kommer från Susanne när hon undervisar sina barn i hemundervisning. Skolan liksom livet och allt däremellan sker inom lägenhetens väggar. 

Oscar har nyckeln till ytterdörren. Men en dag lyckas den 15-årige  Mukunda ta sig ut. Som ett skydd för världen har han på sig en mask, att möta världen på egen hand som sig själv är nog alltför skrämmande, plus att han inte vill att någon ska kunna känna igen honom. Detta är startskottet för de andra bröderna att äntligen våga sig ut.


Det är svårt att förlåta ens pappa för en sån här sak. Oscar påstår att man påverkas av omständigheterna omkring, att han inte ville att det skulle bli så här, men nu blev det så. Som om han inte riktigt vill kännas vid det faktum vad han har gjort mot sina barn. 
Men vad hände med systern? Jag ser henne dyka upp några gånger i filmen, som en bakgrund till bröderna. Hon beskrivs i början av en av bröderna som att hon lever i sin egna värld, och på något sätt tycks hennes värld inte få plats i dokumentären där allt ljus läggs på bröderna. Vem är hon och på vilket sätt skiljer sig henne värld åt från hennes bröders? 
Kanske gör hon helt enkelt inte samma resa som de. Kanske vågar hon inte ensam gå ut och möta världen utanför. Jag hoppas dock inte att det dröjer länge. 


Titel: The Wolfpack
År: 2015
Regi: Crystal Moselle

/Linn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback